Odnos između bosanskog bana i kralja Tvrtka I i srpske vlastele - Dedić, Enes (Historical Thought, 2025)
Odnos između bosanskog bana i kralja Tvrtka I i vlastele sa teritorija Srpskog carstva u drugoj polovini 14. stoljeća predstavlja tematski okvir koji u dosadašnjoj historiografiji nije bio predmetom zasebnog istraživanja kao cjelokupan proces. Dosadašnja historiografska saznanja moguće je nadopuniti historijskim izvorima publiciranim u okviru različitih izdanja izvora u najvećem obimu kroz informacije sa kojima su raspolagali susjedi. U okviru ovog članka obrađeni su odnosi bana i kralja Tvrtka I sa srpskim vladarima, te vlastelinima sa prostora Srpskog carstva koji su nakon nestanka državne vlasti formirali oblasti pod svojom upravom poput Lazara Hrebeljanovića, Vojislava Vojinovića, Nikole Altomanovića, Vuka Brankovića, te sa Balšićima.